Sosiaalinen media on hyödyllinen mutta koukuttava maailma

Sosiaalinen media koukuttaa, sen tietävät kaikki. Toisaalta sosiaalisuudessa on paljon hyvääkin, vaikka se tapahtuisikin verkossa. Useimmat meistä käyttävät sosiaalista mediaa päivittäin sekä työn ohessa että vapaa-ajalla. Yhä useamman aamu alkaa Facebookin, Twitterin, Snapchatin tai Instagramin tarkistamisella. Tutkimusten mukaan älylaitteet seuraavat meitä kirjaimellisesti kaikkialle, sillä merkittävä osa sosiaalisen median päivityksistä on tehty vessassa. Jo todella pienet lapset ovat omaksuneet älylaitteiden käytön ja osaavat esimerkiksi avata puhelimen tai tabletin lukituksen. Mutta milloin sosiaalisen median käyttö alkaa olla ongelmallista? Mitkä ovat muita ongelmia, lukuun ottamatta henkilökohtaista tietoturvaa verkossa?

Kontrolloitko itse ajankäyttöäsi?

Sosiaalisen median kanavat ovat uhka ainakin silloin, kun käyttäjä ei tiedosta itse niihin käyttämäänsä aikaa tai kun käyttö alkaa häiritä normaalia elämää. Haitallisuuteen vaikuttaa myös tapa, jolla sosiaalista mediaa käyttää. Jos huomaa seuraavansa ihmisiä kateuden ajamana sen sijaan että hoitaisi sosiaalisia suhteitaan, alkaa kyseessä olla ongelma. Tällöin voi pysähtyä pohtimaan, miten kadehtimisen sijaan muuttaisi omaa elämäänsä. Osaa käyttäjistä ajaa myös se, että puhelinta ei malta laskea kädestään kun pelkää samalla jäävänsä jostain paitsi. Tämä ilmiö on niin yleinen, että sille on olemassa jopa englanninkielinen nimi, fomo eli fear of missing out. Sosiaalipsykologi Suvi Uski muistuttaa, että ihminen haluaa aina olla osa ryhmää ja ryhmästä pois sulkeminen tuntuu todelliselta ja hirveältä uhalta. Erityisesti tämä korostuu nuorten kohdalla.

Kaikesta ei tarvitse luopua

Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen ja tarjoaa elämään paljon hyvää. Tärkeintä onkin löytää tasapaino virtuaalimaailman ja muun elämän välillä. Jatkuva läsnäolo somessa vaikuttaa haitallisesti keskittymiseen ja oppimiseen. Jo nyt on huomattavissa, että ihmisen aivot ovat alkaneet mukautua lyhytkestoisempiin tehtäviin ja toisille on jo vaikeaa keskittyä esimerkiksi kokonaisen kirjan lukemiseen tai elokuvan katsomiseen. Sosiaalinen media koukuttaa helposti, sillä se on saatavilla älypuhelinten kautta koko ajan ja ilmoituksia tipahtelee puhelimen näytölle jatkuvasti. Yksi tapa tehostaa omaa sosiaalisen median käyttöään onkin olla myös siellä tietoisesti läsnä. Sen sijaan, että roikkuisi koko päivän Facebookissa, voikin käydä läpi kunnolla kavereiden päivitykset, kommentoida, keskustella ja tykätä. Tällöin ei tarvetta viettää siellä tunteja.

Kokeile lakkoa

Mikäli et ole varma omasta suhteestasi sosiaaliseen mediaan, on tilanne helppo selvittää sosiaalisen median lakon avulla. Mikäli eläminen edes muutaman päivän ilman sosiaalista mediaa tuntuu ajatuksena mahdottomalta, kannattaa asiaa pohtia hieman tarkemmin. Some on kuitenkin vain yksi osa elämää, ei ainoa. Sosiaalisia suhteita on hyvä hoitaa muutenkin kuin virtuaalimaailmassa ja toisaalta silloin keskittyä puolestaan sataprosenttisesti niihin.

Lapsen tai nuoren kohdalla ongelmasta voidaan puhua, jos esimerkiksi älylaitteen laittaminen syrjään ruokailun ajaksi aiheuttaa vahvoja reaktioita. Maailman muuttuessa lastenkin elämä on kasvavassa määrin sosiaalisessa mediassa ja virtuaalimaailmassa. Tätä kehitystä on jotakuinkin mahdoton estää, mutta vanhemmat voivat lähteä tähänkin elämän osa-alueeseen aktiivisemmin mukaan. On tärkeää, että lapsi ei jatkuvasti pelaa yksin koneella vaan tähänkin voi esimerkiksi liittyä mukaan. Lasten ja nuorten kanssa on myös tärkeää keskustella siitä, mitä he sosiaalisessa mediassa näkevät.

Pienet konstit auttavat hallitsemaan somen käyttöä

Sosiaalinen media on siis kätevä lisä elämään, eikä sitä tarvitse syyttä suotta demonisoida. Jos haluat rajoittaa omaa sosiaalisen median käyttöäsi, voit kokeilla vaikkapa töissä tai opiskellessa taktiikkaa, jossa teet 20 minuuttia töitä ja vasta sen jälkeen katsot puhelinta. Puhelin kannattaa pitää pois näkyvistä tämän ajan. Tämä lisää huomattavasti tehokkuutta ja vapauttaa muistia työntekoon. Kannatta myös säätää ainakin osa asetuksista niin, etteivät kaikki tykkäykset näy puhelimen näytöllä. Aivomme reagoivat niihin automaattisesti, mutta ne ehtii nähdä myöhemminkin.

Categories: Blogg