Positiivinen ajattelu ei ole mitään humpuukia. Sen voima on jopa tieteellisesti todistettu. Positiivinen ajattelu tekee ihmisestä vahvan, iloisen ja myönteisen. Kukapa ei haluaisi olla aina positiivinen? Vaikkei kyse välttämättä olekaan jatkuvasta iloisuudesta, on positiivinen ajattelu jotain, mitä jokaisen kannattaa opetella. Varsinkin ihmiset, jotka ovat alttiita masennukselle ja ahdistukselle, voivat löytää paljon apua positiivisesta ajattelusta.

Suomalaiset ovat tunnetusti hieman valittamiseen taipuvia. Vaikka kaikki onkin hyvin, niin jostain pitää aina löytää jotain negatiivista. Siinä ei sinänsä ole mitään pahaa, voi olla, että perus negatiivisuus on jo geeneissämme. Mutta siihen ei myöskään tarvitse tyytyä, vaan tilalle voi ottaa aimo annoksen positiivisuutta. Onhan se nyt ihan maalaisjärjelläkin selvää, että positiivinen elämänasenne tekee kaikesta monin verroin helpompaa ja hauskempaa.

On elämäntilanteita, joissa positiivisuuden löytyminen voi olla äärimmäisen hankalaa. Tai sitten toisaalta, todella vaikeat elämänvaiheet ovat juuri niitä, jotka saavat etsimään positiivisia kokemuksia ja näkemään asiat paremmassa valossa. Kuolemansairas ihminenkin voi olla todella positiivinen, loppujen lopuksi kaikki on kiinni vain omasta asenteesta.

Miten ajatella positiivisesti

Koskaan ei ole liian myöhäistä muuttaa ajatteluaan positiivisemmaksi. Helppoa se ei kuitenkaan ole eikä kukaan niin väitäkään. Vaatii todella lujaa itsekuria ja mielen lujuutta, että pystyy muuttamaan oman negatiivisen ajattelutapansa positiivisempaan suuntaan. Hyvä asia on kuitenkin se, että kun sitä on aikansa harjoitellut ja keskittynyt siihen, se alkaa tapahtua mielessä kuin itsestään ja sitä ei tarvitse enää pakottaa.

ota kynä ja paperi pois

Helpoiten alkuun pääsee ottamalla esiin kynän ja paperia ja listaamalla selkeästi kaikki negatiiviset ajatukset ja miellekuvat, joita päässämme pyörii. Tämä harjoitus on hyvin henkilökohtainen ja vaatii paljon keskittymistä. Kun negatiiviset asiat on listattu, aletaan niitä työstää yksi kerrallaan. Mietitään asiaa ja tunnustellaan omaa kehoa missä tietyn asian negatiivisuus tuntuu. Tämä auttaa lähinnä ymmärtämään asioita, jotka ovat esteenä positiiviselle ajattelulle.

Tämän jälkeen siirrytään positiivisiin asioihin. Listataan kaikki ne mieleen tulevat asiat, jotka ovat hyviä, ja jotka saavat meidät tuntemaan mukavuutta. Keskitetään paljon energiaa tähän ja mietitään samalla, että minkä negatiivisen asian voisi korvata milläkin positiivisella asialla. Näin aletaan pikkuhiljaa siirtymään positiivisempaan ajattelumalliin.

Tie positiivisuuteen

Positiivisuus ei tarkoita sitä, että täytyisi pakosta olla koko ajan iloinen ja hymyileväinen. Se tarkoittaa enemmänkin sitä, että ihminen hyväksyy kaikki tunteet sellaisina kuin ne vastaan tulevat. On aika olla surullinen, on aika olla iloinen ja on aika tuntea kaikkea niiden väliltä. Mutta mihinkään olotilaan ei ole pakko jäädä jumiin. Erilaisten tunteiden saa antaa tulla ja taas edelleen mennä eteenpäin.

Onnellisuus ei yleensä ole jotain mitä saavutetaan suurilla ponnistuksilla. Elämä on arvaamatonta ja mitä vain voi tapahtua. Onnellisuuden jatkuvaa tavoittelua tärkeämpää on tehdä töitä lannistumatta ja määrätietoisesti sen eteen mitä haluaa saavuttaa. On todennäköisempää, että onnellisuus tulee vastaan silloin, kun siihen ei jatkuvasti keskity.

Asenne ratkaisee. On tieteellisesti todistettu, että positiivinen ajattelu vaikuttaa sekä mieleen että kehoon. Positiiviset ihmiset pärjäävät paremmin elämässä ja ovat vähemmän sairaita. Kun ihmisen tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset, se vaikuttaa koko elämään ja tällöin ihminen myös todennäköisemmin tekee ratkaisuja, jotka johtavat parempaan lopputulokseen.

Tie positiiviseen ajatteluun on siis myönteisyys, omien hyvien ja huonojen puolien hyväksyminen, sinnikkyys ja asenne. Positiivisella ajattelulla on mieletön voima vaikuttaa hyvällä tavalla elämäämme ja hyvinvointiimme. Jos katsotaan maailman historiaa, niin kaikkein menestyneimmät ihmiset ovat aina olleet positiivisuuden puolestapuhujia.

2020 Annamulleaikaa.fi