Onnellisessa parisuhteessa molemmat tulevat hyväksytyksi sellaisina kuin ovat

Pitkän ja rakastavan parisuhteen salaisuus kiinnostaa kaikkia ja tämä onkin yleinen kysymys vuosikymmeniä naimisissa olleille pariskunnille. Lehdet ovat pullollaan vinkkejä parisuhteen parantamiseksi ja vaikka perinteinen kumppanin huomioiminen onkin aina paikallaan, parisuhteissa on loppujen lopuksi kysymys paljon syvemmästä.

Kaikki ihmissuhteet perustuvat sille, minkälainen suhde ihmisellä on itsensä kanssa. Parisuhteisiin liittyy lisäksi erilaisia odotuksia ja usein niissä nousevat pintaan myös aiemmin käsittelemättä jääneet surut tai traumat. Tiettyjen tekojen sijaan voikin olla viisaampaa nähdä parisuhde laajempana kokonaisuutena, eikä erillisenä asiana, jonka voi saada toimimaan tarkoilla ohjeilla.

Elämä on elokuvaa rikkaampaa

Elokuvat tuovat eteemme romanttisia kohtaamisia, intohimoa ja niissä vastoinkäymisetkin näyttävät jotenkin todellisuutta hehkeämmiltä. Tästä johtuen omatkin odotuksemme ovat helposti epärealistisia ja saatamme kuvitella, että kaikkien muiden parisuhteet ovat jotenkin täydellisempiä kuin omamme. Yksin ohje toimivaan parisuhteeseen voisikin olla sen hyväksyminen, että parisuhteita on niin monenlaisia kuin on parejakin ja ne eivät myöskään pysy mitenkään samanlaisina vuodesta toiseen. Eikä se ole tarkoituskaan. Ihmiset muuttuvat ja kasvavat, myös suhteessa toisiinsa. Hyvässä parisuhteessa molemmilla on tilaa kasvaa ja kehittyä.

Parisuhde muuttuu, eikä se haittaa

Kannattaa siis alusta asti hyväksyä se, että parisuhteesi ei tule säilymään samanlaisena – ja se on hyvä asia. Parisuhde ei myöskään ole selkeä tarina, jossa on alku, keskikohta ja loppu. Kaikille tulee eteen hankalampia aikoja ja ne voi olla helpompi asettaa oikeisiin mittasuhteisiin ja kestää, kun ajattelee että kyse on vain vaiheesta. Parisuhteessa voi ajatella olevan vaikkapa eri vuodenaikoja ja talven jälkeen mitä todennäköisimmin tulee kevät ja uusi rakkauden aika.

Kukaan ei voi olla toiselle kaikki

Ihastumme toisessa ihmisessä usein siihen, että hänellä on niitä ominaisuuksia mitä haluaisimme itsellemme. Toinen tuntuu täydelliseltä. Vaarana on, että lähdemme kehittämään häntä sen sijaan, että kehittäisimme itseämme ja petymme, mikäli hän ei kasvakaan siihen suuntaan mihin toivoisimme. Tähän pätee vanha totuus siitä, että voimme ainoastaan muuttaa itseämme. Sen sijaan että pyrkisimme asettamaan toisen ihmisen sellaiseen asemaan, että hän vastaa kaikkiin toiveisiimme ja unelmiimme, voimme pitää huolen siitä, että toteutamme itse omia unelmiamme. Kaikista helpointa olisi, jos tämä toinen ihminen myös mukautuisi meidän tapaamme elää, mutta niinhän asia ei todellisuudessa mene. Ja tästä seuraa konflikti.

Olemme valinneet tämän toisen ihmisen rinnallemme, koska hänessä on jotain mikä vetoaa meihin. Sitä ei kannata unohtaa siinä vaiheessa, kun parisuhteessa alkaa väistämätön eriytymisvaihe. Sen sijaan tästä voi saada paljon lisää sisältöä omaan elämään, kun uskaltaa katsoa maailmaa myös toisella tavalla ja kyseenalaistaa omia ajatuksiaan ja toimintamallejaan. Avoin keskustelu auttaa tässä vaiheessa huomattavasti, kun pariskunta etsii uutta, yhteistä tapaa olla. Kukaan ei voi olla toiselle ihmiselle kaikkea mitä tämä tarvitsee ja tämän odottaminen on varma tie ongelmiin. Olemme kaikki epätäydellisiä ja se tekee elämästä mielenkiintoista ja kaunista. Kun opimme toistemme heikkouksista ja osaamme olla toistemme tukena vaikeampina aikoina, lisää se samalla läheisyyttä ja luottamusta, kun uskaltaa olla oma itsensä parisuhteessakin ja tulee hyväksytyksi kaikkine heikkouksineen.

Ota kaikki irti tästä hetkestä

Pitkä ja onnellinen parisuhde voi olla hyvä tavoite, mutta vielä paljon tärkeämpää on opetella rauhoittumaan hetkeen ja nauttia siitä, mitä on juuri nyt. Ihmissuhteissa jos missään pitää paikkansa ajatus, että matka on tärkeämpi kuin määränpään. Pitkä ja onnellinen parisuhde koostuu kuitenkin toisiaan seuraavista ihanista, tavallisista ja omalla tavallaan ihmeellisistä arkipäivistä.

Categories: Blogg