Jos työskentelet tällä hetkellä, luultavasti tiedät miltä tuntuu selvitä stressistä töissä. Pakollinen projekti saapuu ilman varoitusta. Kolme sähköpostiosoitetta pinotaan jokaisesta poistettavaa kohden. Puhelimet soivat, kokouksia järjestetään, työtoveri sairastuu pudottaa pallon jaetulle tehtävälle sinulle.

Kuinka kehosi reagoi työstressiin?

Kuvittele hetkeksi, että pomosi on lähettänyt sinulle sähköpostia keskeneräisestä tehtävästä (stressitekijä). Kehosi ja mielesi reagoivat välittömästi, aktivoimalla fyysisen reaktion, jota kutsutaan taistelu-tai-pakenemisreaktioksi. Sydämesi lyö nopeammin, hengitys kiihtyy ja lihakset jännittyvät. Samanaikaisesti voit sanoa itsellesi: “Otan potkut, jos en saa tätä valmiiksi loppuun.” Sitten hallitset ahdistusta ja negatiivista omapuhetta, työskentelet myöhään yöhön suorittaaksesi tehtävän. Ihmiset kehittivät evoluutiohistoriansa aikana tämän koordinoidun pelkoreaktion suojautuakseen ympäristömme vaaroilta. Esimerkiksi nopeampi syke ja kireät lihakset auttaisivat meitä pakenemaan petoeläimiltä. Nykyaikana pelko toimii edelleen tärkeänä tehtävänä. Loppujen lopuksi taistelu-tai-pakenemisreaktio voi tarjota tarvittavaa energiaa vetämään saattamaan työn loppuun asti.

stressi

Mutta mitä tapahtuu, jos kohtaat stressaavia kokemuksia työssäsi joka päivä? Ajan myötä krooninen työstressi voi johtaa psykologiseen oireyhtymään, joka tunnetaan nimellä “burnout”. Varoitusmerkkejä uupumisesta on ylivoimainen uupumus, kyynisyys ja tehottomuuden tunne. Tietyt työhön liittyvät stressitekijät liittyvät läheisesti uupumiseen. Esimerkkejä ovat liian paljon työtä tai liian vähän itsenäisyyttä, riittämätön palkka, työyhteisöllisyyden puute, epäoikeudenmukaisuus tai epäkunnioittaminen ja työpaikan ja henkilökohtaisten arvojen epäsuhtaisuus.

Kuinka työstressi voi vaikuttaa hyvinvointiin?

Pitkäaikainen altistuminen tällaisille työperäisille stressitekijöille voi vaikuttaa mielenterveyteen. Tutkimus yhdistää uupumisen ahdistuksen ja masennuksen oireisiin. Joissakin tapauksissa tämä luo vaiheen vakaville mielenterveysongelmille. Todellakin, yksi tutkimus osoittaa, että nuoremmat ihmiset, jotka rutiininomaisesti kohtaavat suuria työtaakkoja ja äärimmäistä työpaineita, kokevat todennäköisemmin vakavia masennushäiriöitä ja yleistynyttä ahdistuneisuushäiriötä.

Korkea stressitaso työssä – ja sen ulkopuolella – voi myös vaikuttaa fyysiseen terveyteen. Taistelu-tai-pakenemisreaktion toistuva aktivointi voi häiritä kehon järjestelmiä ja lisätä alttiutta sairauksille. Esimerkiksi stressihormonin kortisolin toistuva vapauttaminen voi häiritä immuunijärjestelmää ja lisätä todennäköisyyttä kehittää autoimmuunihäiriöitä, sydän- ja verisuonitauteja sekä Alzheimerin tautia. Krooninen stressi voi myös vaikuttaa terveyteen häiritsemällä terveellistä käyttäytymistä, kuten liikuntaa, tasapainoista syömistä ja unta. Työstressi voi myös vahingoittaa yrityksiä tai organisaatioita. Burnout vähentää työn tuottavuutta ja lisää poissaoloja ja työvaihtelua, ja johtaa myös työtovereiden väliseen konfliktiin, mikä aiheuttaa stressin leviämistä työpaikalla.

Kuinka selviytyä työstressistä?

Jokainen meistä voi hyötyä oppimistaidoista hallita työssä esiintyvää pelkoa ja ahdistusta. Useat kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa opetetut taidot voivat auttaa, mukaan lukien nämä. Rentoutuminen auttaa torjumaan Taistelu-tai-pakenemisreaktion fysiologisia vaikutuksia. Esimerkiksi progressiivinen lihaksen rentoutuminen auttaa vähentämään ahdistukseen liittyvää lihasjännitystä. Harjoittaaksesi tätä taitoa, istu mukavasti silmät kiinni. Työskentele jaloistasi ylöspäin, kiristä systemaattisesti ja rentouta jokaista suurta lihasryhmää. Pidä jännitystä 10 sekunnin ajan; vapauta jännitys 20 sekunniksi. Aina kun vapautat lihasjännityksen, ajattele rentoutumista. Tämä taito ja monet muut rentoutumisstrategiat voivat auttaa vähentämään ahdistuksen oireita. Ongelmanratkaisu on aktiivinen selviytymisstrategia, joka käsittää ihmisten opettamisen ryhtymään erityisiin toimiin lähestyessäsi estoa tai haastetta. Nämä vaiheet sisältävät ongelman määrittelemisen, aivoriihi potentiaaliset ratkaisut, ratkaisujen luokituksen, toimintasuunnitelman laatimisen ja valitun ratkaisun testaamisen.

Mindfulness on kyky kiinnittää huomiota nykyhetkeen uteliaisuudella, avoimuudella ja hyväksymällä. Stressi voi pahentua, kun vietämme aikaa mietiskellen menneisyyttä, huolehtimalla tulevaisuudesta tai harjoittamalla itsekritiikkiä. Huomaavaisuus auttaa kouluttamaan aivoja rikkomaan näitä haitallisia tapoja. Voit kehittää tietoisuuden taitoja muodollisten harjoittelujen (kuten ohjatun meditaation) ja epämuodollisten harjoitusten (kuten tietoinen kävely) avulla tai kokeilla mielenterveyden sovelluksia tai luokkia. Mindfulness-pohjaiset hoidot ovat tehokkaita masennuksen ja ahdistuksen oireiden vähentämisessä.

Negatiivisten ajatusten uudelleenarviointi. Krooninen stressi ja huolenaihe voivat johtaa ihmisten kehittämään henkisen suodattimen, jossa he tulkitsevat tilanteita automaattisesti negatiivisen linssin kautta. Henkilö voi hypätä kielteisiin johtopäätöksiin vähän tai ei lainkaan todisteita ja epäillä kykyään selviytyä stressitekijöistä. Arvioidaksesi negatiivisia ajatuksia käsittele niitä hypoteeseina tosiasioiden sijasta ja harkitse muita mahdollisuuksia.

2020 Annamulleaikaa.fi