Mikä on lapselle sopiva määrä ruutuaikaa vai voiko sitä edes määritellä?

Monissa perheissä käydään jatkuvaa keskustelua siitä, kuinka paljon aikaa lapset saavat viettää tietokoneen tai telkkariruudun edessä. Asiasta saattavat olla eri mieltä erilaisessa ajassa eläneet isovanhemmat, viihdykettä kaipaava lapsi, rauhallista ruoanlaittohetkeä tarvitseva vanhempi ja kasvatusalan ammattilaiset. Fakta on, että suuri osa vanhemmista kokee huonoa omaa tuntoa siitä, että lapsi viettää liian paljon aikaa ruudun ääressä.

Mihin sen rajan sitten vetää? Suomalaiset asiantuntijat korostavat, että kysymys ei ole niinkään yksittäisten päivien aikarajoista vaan mediankäytöstä kokonaisuutena. Tämä eroaa merkittävästi esimerkiksi Yhdysvalloista, jossa lapsille tarjotaan iän mukaan tarkat aikarajat siitä, mikä on sopiva määrä ruutuaikaa. Suomessa Mediakasvatusseura järjesti kyselyn kasvatusalan ammattilaisille ja opiskelijoille. Kyselyyn vastanneista jopa 57 prosenttia piti ruutuaikaa vanhentuneena käsitteenä. Ammattilaiset muistuttavat, että maailma muuttuu jatkuvasti ja esimerkiksi älypuhelimet ovat yleistyneet merkittävästi muutamassa vuodessa. Tämäkin osaltaan vaikeuttaa jo ruutuajan mittaamista, sillä kysymys ei ole enää ainoastaan television katselusta.

Kokonaisuus ratkaisee

Tärkeintä on, että lapsen päivä on sisällöltään yleensä tasapainoinen ja ruudun tuijottamisen lisäksi siihen mahtuu muita leikkejä, ulkoilua ja riittävästi lepoa. Liiallinen ruutuaika on pois muusta tekemisestä, useimmiten juuri liikkumisesta. Arjessa on hyvä tarjota lapselle kaikenlaisia vaihtoehtoja leikkien ympäristöksi ja vastaavasti rajoittaa tarvittaessa jyrkästikin älylaitteiden kanssa pelaamista. Älypuhelimet, tietokoneet ja niiden tarjoamat loputtomat virikkeet ovat aikuisellekin varsin addiktoivia. Lapsi ei osaa itse vielä rajoittaa itseään, joten vanhemman tehtävä on huolehtia, ettei lapsen vapaa-aika ole liian yksipuolista ja ettei ruudun ääressä vietettävä aika vaikuta esimerkiksi unen määrään ja laatuun.

Lapsen persoonalla on tärkeä rooli, kun pyritään määrittämään sopivia rajoja ruudun ääressä oleskelulle. Osa lapsista ahdistuu helposti päälle päin viattomaltakin näyttävästä sisällöstä, toinen taas muuttuu levottomaksi tai ärtyisäksi. Vanhemman kannattaa tarkkailla omaa lastaan ja sitä, miten ruutuaika häneen vaikuttaa ja mikä määrä on liikaa. Mikäli pelaaminen tuottaa ilon sijasta lähinnä pettymyksen tunteita, raivostumista tai aiheuttaa riitoja sisarusten välillä voi olla järkevämpää rajata pelaamista ja suunnata energia muualle. Toisaalta mm. pelien ja leikkien kautta lapset oppivat neuvottelemaan säännöistä ja tekemään yhdessä. Erityisesti nuoret lapset kaipaavat myös vanhemman osallistumista ja näin pelaamisesta tai ruutuajasta voidaan saada yhteinen, turvallisessa ympäristössä tapahtuva kokemus.

Koko perheen omia hetkiä

Asiantuntijat suosittelevat myös melko yksimielisesti hetkiä, jolloin koko perhe jättää medialaitteet sivuun. Tämä voi olla esimerkiksi yhteinen ruokailuhetki. Jos lapsi vastustelee tätä tai reaktiot ovat toistuvasti raivokkaita, voi tämä olla merkki siitä, että älylaitteista voisi olla hyvä pitää pidempikin tauko. Paljon on myös lapsia, jotka eivät ole erityisen kiinnostuneita älylaitteista ja tällöin asiasta ei myöskään tarvitse olla huolissaan.

Säännöt ruutuajasta luodaan sen takia, ettei tilanne pääse kehittymään huomaamatta lasta vahingoittavaksi. Kasvatuksen asiantuntijat antavat kuitenkin väsyneille vanhemmille armoa, mikäli säännöistä toisinaan myös lipsutaan. Vanhemman täytyy pystyä hoitamaan arkisia asioita ja jos suihkussa käyminen tai ruoanlaitto ei tunnu onnistuvan muuten kuin siten, että lapsi katsoo sen aikaa tabletilta ikäiselleen sopivaa ohjelmaa, tämä tuskin on millään tavoin lapsen kehitykselle haitaksi. Samoin pitkät lento- tai automatkat sujuvat usein mukavammin, jos lapsi saa keskittyä itselleen mieluisaan toimintaan. Toiselle se on värityskirja, toiselle älylaitteella pelattava peli. Pääasia on, että kokonaisuus on tasapainossa ja lapsi saa ruudun vastapainoksi viettää aikaa vanhempiensa ja kaveriensa kanssa ihan kasvotusten, ilman niitä älylaitteita.

Categories: Blogg