Arvot ohjaavat meitä kohti parempaa elämää

Monelle meistä elämä on kiireistä juoksua töiden ja vapaa-ajan harrastusten välillä. Kun tähän lisää vielä perheen, alkaa aika olla todella tiukilla. Kaikilla on elämässään kiireisiä aikoja ja stressiäkin, mutta aina välillä kannattaa pysähtyä tarkistamaan, viekö tämä kaikki suorittaminen meitä lähemmäksi oikeita tavoitteitamme. Tässä on avainkysymyksenä omien arvojen mukaan eläminen, joka useiden tutkimusten mukaan johtaakin onnellisempaan elämään. Ongelmana on vain se, että aina meille ei ole itsellemmekään selvää, mitä arvot oikeastaan ovat. Tätä varten täytyy olla selvää, mitä arvoilla tarkoitetaan. Monilla menevät esimerkiksi tavoitteet ja tavoitteet keskenään sekaisin. Arvoista puhutaan sekä työpaikalla että kotona, mutta keskustelu karkaa helposti kauas käytännön tasosta ja jää määrittelemättä, mitä arvot tarkoittavat ihan normaalissa arjessa.

Elämänmuutos alkaa omien arvojen ymmärtämisestä

Useimmiten arvot kirkastuvat meille viimeistään jonkin kriisin kautta. Jos meille rakas ihminen sairastuu vakavasti tai talo esimerkiksi palaa, on melko helppo valita, onko työ vain jokin muu asia elämässä tärkeämpää. Arvojensa kanssa kannattaa kuitenkin työskennellä silloinkin, kun elämässä ei ole kriisiä käynnissä. Arvojen ja tavoitteiden eroa ja merkitystä voisi avata vaikka vertaamalla niitä liikkumiseen. Arvot kuvaavat tässä esimerkissä sitä, miten ihminen liikkuu ja tavoite puolestaan sitä, mitä kohti liikunnan avulla ollaan menossa. Tavoitteet kertovat tietysti arvoista, mutta niitä ei tavoitteiden tapaan merkitä saavutetuiksi suorituslistalta. Arvoja kannattaa kuitenkin käsitellä, päivittää tarpeeksi usein ja toisinaan myös kyseenalaistaa.

Arvojen pohtiminen ei ole helppoa tai aina miellyttävääkään ja siksi sitä helposti lykätään. Jos tässä pohdinnassa on itselleen rehellinen, saattaa löytää elämästään epämiellyttävän monta haitallista käyttäytymismallia, joiden muuttaminen tuntuu työläältä. Toisaalta, kun tätä ajatusjumppaa jaksaa tehdä tarpeeksi usein, se helpottaa tulevia valintatilanteita ja auttaa selviämään vaikeuksista. Monesti esimerkiksi epämääräinen ahdistuksen tunne elämässä kertoo siitä, että ihminen ei elä täysin arvojensa mukaista elämää. Tämä saattaa johtua siitä, että tavoittelee asioita jotka muiden tai yleisen mielipiteen mukaan ovat tavoiteltavia asioita tai olosuhteet tuntuvat kerta kaikkiaan lannistavilta. Arvojen vastaisesti eläminen kuluttaa ja kuormittaa, joten sitä ei kannata tehdä kovin pitkään. Arvojen tiedostaminen ja määritteleminen on siis vain ensimmäinen askel, sillä niitä pitää pystyä myös toteuttamaan.

Perhe ja vapaa-aika jäävät helposti tehokkuuden jalkoihin

Arjessa arvot näkyvät jo pienissäkin valinnoissa. Arki on hyvinvointimme tärkein perusta ja sen sujuvuus vaikuttaa suoraan siihen, miten voimme päivittäin. Oman näköisestä arjesta on puurtaminen kaukana, siihen liittyy pääasiassa hyvää oloa. Jos haluat parantaa arkeasi, aloita miettimällä mitä tarvitset, jotta voisit mahdollisimman hyvin. Toteutuneet tarpeet lisäävät välittömästi hyvää oloa. Kun arvosi ovat sinulle selviä myös arjen pyörteissä, on helpompi kohdistaa energiaa merkityksellisiin asioihin.

Jos perhe-elämä on sinun arvoasteikossasi korkealla, mutta jäät jatkuvasti ylitöihin tai olet kotonakin vain puoliksi läsnä, kannattaa miettiä miksi tilanne on muotoutunut sellaiseksi. Toinen perinteisesti laiminlyöty arvo on vapaa-ajan laadukkuus. Jos useasta eri suunnasta tuntee painetta suorittamisesta ja tehokkuudesta, voi itselle tärkeä rentoutumishetki tuntua ajan tuhlaamiselta, sillä sen tehoa ei voi suoraan mitata. Tällöin maraton-harjoittelu saattaa tuntua vielä hyväksyttävältä, mutta pelihetki PokerStarsissa onkin jo vaikeampi oikeuttaa tehokkuusajatteluun tottuneille aivoillemme. Molemmissa on kuitenkin kyse yhtä lailla tärkeistä rentoutumishetkistä ja omasta hyvinvoinnista. Itseasiassa näistä kahdesta esimerkistä maraton-harjoittelukin on oikeasti vapaa-aikaa vain silloin, kun juoksu itsessään tuntuu omalta lajilta eikä maraton ole taas yksi uusi ulkopuolelta asetettu virstanpylväs kohti menestystä. Silti helposti hylkäämme ensimmäisenä Game of Thronesiin tai muuhun lempisarjaan uppoutumisen tai mainitut pelit – ja ihmettelemme miksi olemme jatkuvasti äreitä ja tyytymättömiä.

Jos taas olet sinkku ja haaveilet parisuhteesta, mutta et käy muualla kuin kotona tai töissä, voi tämän toiveen toteutuminen olla hankalampaa. Sama koskee paremman kunnon ja jaksamisen saavuttamista. Tätä varten vaaditaan säännöllistä liikuntaa, pelkkä toive ei riitä. Säännöllinen liikunta taas vaatii tilaa kalenterista. Usein arvojemme toteutumisen suurin vihollinen onkin aika. Päivässä on varsin rajallinen määrä tunteja, joten on tärkeää miettiä miten ne haluaa käyttää. Lisäksi arki tuntuu saman tien mielekkäämmältä, kun saat tehdä asioita aidosti omista lähtökohdistasi käsin.

Arvojen pohtiminen vaatii täydellistä rehellisyyttä itselle

Tarkista siis ainakin se, kuuluuko arvoihisi elämästä nauttiminen ja missä muodossa sitä voisi toteuttaa. Onko ylitöistä saatava lisäraha tärkeämpää, kuin yhteinen aika perheen kanssa, vaikka jonkin edullisemman tekemisen muodossa? Jokainen meistä joutuu määrittelemään nämä itse ja vastaus saattaa vaihdella elämäntilanteen mukaan. Tärkeää on olla itselleen rehellinen arvoja punnitessa ja unohtaa mahdollisuuksien mukaan kaikki muualta asetetut paineet. Tässä auttaa itsetuntemus ja se, että on selvillä omista toiveistaan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Omia arvojaan pohtiessa olisi tärkeää muistaa säilyttää lempeys. Tässä kohtaa ei ole tarkoitus moittia itseään siitä, miten on elämäänsä elänyt, vaan katsoa eteenpäin ja päättää, mitä haluaa tehdä tästä eteenpäin. Aloittaminen voi tuntua helpommalta, jos keskittyy aluksi pienempiin muutoksiin. Monesti pohdinnan myötä tulee huomanneeksi myös unohtuneita toiveita tai ehkä jopa uusia unelmia. Arvojensa mukaan eläminen vaatii toki aina myös jostain luopumista. Jos arvoissa korkealla paikalla ovat sekä perhe-elämä että vapaus, joutuu molempien kohdalla tekemään varmasti joitain myönnytyksiä. Se ei kuitenkaan tarkoita, että jommastakummasta täytyy kokonaan luopua, vaan oman ajan tarpeesta voi keskustella avoimesti ja sopia pelisäännöistä. Pohdinnan lopputuloksena on takuuvarmasti enemmän itsesi näköinen elämä, enemmän positiivista energiaa ja arkikin tuntuu mielekkäämmältä. Arvoissa on kyse sinun henkilökohtaisista näkemyksistäsi, joten unohda kilpailu muiden kanssa ja mieti, miten juuri sinä voisit olla elämässäsi mahdollisimman onnellinen.

Categories: Blogg